800 деца са прегледани до момента по инициативата „Усмихнати очи“
Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с д-р Александър Оскар - председател на Организацията на евреите в България „Шалом, изпълнителния директорът на УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Константин Ангелов и изпълнителния директор на Първа МБАЛ проф.д-р Цветомир Димитров.

По време на срещата бе обсъдена възможността за разширяване на сътрудничеството в сферата на здравеопазването между Столичната община, организацията на евреите в България „Шалом“ и двете болници.

До момента 800 деца от детските градини на София са прегледани в инициативата „Усмихнати очи“ от лекарите на Александровска болница. Това сподели доц. Д-р Константин Ангелов. Децата, при които е установен проблем са насочени към кабинетите в здравното заведение и е предприето лечение. Пилотният проект стартира на 2 април и ще продължи до края на май. Предвижда се да бъдат прегледани общо 2000 деца от столични детски градини. Партньори на инициативата са УМБАЛ „Александровска“, Организацията на евреите в България „Шалом“ Лайнс Клуб София „Св. Иван Рилски“, Национална мрежа за децата и най- голямата верига специализирани детски оптики в страната.

Поради големия интерес от страна на родителите бе решено инициативата да продължи и през следващата година като ще бъдат включени деца от всички общински градини. При съгласие от страна на родителите специалисти ще прегледат всички деца на възраст между 4 и 6 години.

Столичната община, организация на евреите в България „Шалом“ , Александровска болница и Първа градска болница ще организират и профилактични прегледи от различни специалисти на възрастните хора от домовете в столицата.

По повод на Песах д-р Александър Оскар донесе на столичния кмет маца и кашерно вино.