Резервирайте час
при желания от Вас лекар Направете безплатна регистрация в платформата

Новини
По повод „Световния ден за борба с диабета“ Четвърта МБАЛ ще извършва прегледи за кръвна захар с глюкомер

На 14 ноември по повод „Световния ден за борба с диабета“ Четвърта Многопрофилна болница за активно лечение ще извършва измерване на кръвната захар с глюкомер. Ще бъдат извършени и консултации и обучение върху диета при захарен диабет, обучение на пациенти на терапия с инсулин, както и обучение върху самостоятелни корекции на инсулинови дози.

Прегледите ще се извършват от 9.00 до 14.00 часа на 14.11.2019 г.

Желаещите могат да се запишат на тел.02/953 24 85.

Продължават прегледите по програмата за безплатен скрининг на белите дробове

110 души са били прегледани от края на септември до първата седмица на ноември по програмата за безплатен скрининг на белите дробове. За втора година кампанията, инициирана от Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, е подкрепена от Столичната община и Втора градска болница. Общинската Втора МБАЛ предоставя мобилен флуорограф за извършване на прегледите. Те се провеждат два пъти в месеца на територията на общинското лечебно заведение.

От всички прегледани до момента, при 33 души е установена Хронична обструктивна белодробна болест(ХОББ) и те са насочени към пулмологични кабинети за провеждане на инхалаторно лечение, съобщи пулмологът д-р София Ангелова.

При 6 пациенти има съмнение за астма, а при 3 - за обемен процес и всички те са насочени за уточняване на диагнозата и лечение.

Следващите прегледи, за които могат да се запишат желаещи, са за 10 и 11 декември. Записванията се извършват на телефон 0 700 10 126.

Продължават безплатните очни прегледи на децата в детските градини

Столичната община съвместно с Организация на евреите в България „Шалом“, Университетска болница „Александровска“, Лайънс клуб – София "Св. Иван Рилски" и Вериги оптики Grand Optics & Joy Optics, продължава инициативата „Усмихнати очи“ за осъществяването на безплатни скринингови очни прегледи.

В периода от 08.11.2019 г. до 13.12.2019 г. ще бъдат прегледани 2 312 деца на 5- и 6-годишна възраст от 18 общински детски градини. Офталмологичните прегледи ще се извършват на място в детските градини по график

През пролетта на тази година в рамките на кампанията бяха прегледани 1 918 деца от 17 детски градини.

5 МБАЛ с кампания за безплатни очни прегледи на диабетно болни

Директорът на общинската 5 МБАЛ д-р Борил Петров и зам.-кметът на София Дончо Барбалов днес обявиха началото на кампания за безплатна профилактика на пациенти с диабет. От утре до края на месец ноември в болницата ще се извършват безплатни прегледи, за които трябва предварително записване. Телефоните ще бъдат качени на електронната страница на 5 МБАЛ.

Целта на кампанията е превенция на усложненията от болестта, която засяга 10% от населението на София. Такава, например, е диабетната ретинопатия (б.р. – слепота). Това е много често усложнение, което силно намалява качеството на живот на пациентите.

Апаратурата, с която ще се правят очните прегледи, е част от медицинската техника, за която през последните 4 години Столична община е инвестирала близо 900 хил. лв. Само през тази година СО е закупила за Пета МБАЛ апаратура за над 380 000 лева. В това число: апарати за гастроскопия, колоноскопия и ендоскопия. Осигурени са нови аспиратори и тъканен процесор за патологичното отделение, който повишава в пъти точността при диагностика. Лечебното заведение вече разполага и с нова апаратура за лапароскопска хирургия. Тя улеснява работата на специалистите и дава възможност за по-бързо възстановяване на пациентите. Модерната апаратура е удобна за хирурзите и щадяща за пациентите, тъй като дава възможност да се правят по-малки разрези при операции.

В болницата в момента работят и се обучават 50 млади лекари специализанти. "Добрите условия за обучение и работа са сред начините да можем да задържим младите медицински специалисти в общинските лечебни заведения. Това е една от целите на Столична община – качествено здравеопазване за пациентите, съвременна апаратура и добри условия за работа на медиците" – подчерта зам.-кметът Барбалов.

40+
Лечебни заведения
1085+
Лекари
40+
Специалности
Платформата myHealth предоставя достъп до голям брой лекари, лечебни заведения и широк набор от специалности. Открийте необходимата информация, резервирайте час при специалист, общопрактикуващ или дентален лекар.